Tá najlepšia čokoládová pena vhodná aj pre histaminikov!

Histamínová intolerancia je v dnešnej dobe čoraz viac vyskytujúcim sa trendom, ktorý prináša výrazné obmedzenia v stravovaní. Pri tomto type alergie telo nie je schopné odbúravať látku histamín. Aj keď sa prirodzene vyskytuje v tele a je v takmer každej potravine, pre histaminika predstavuje jeho prítomnosť výrazný problém. Musia preto dodržiavať špeciálnu HIT diétu, ktorá obsahuje potraviny s nižším alebo najlepšie žiadnym histamínom. Aby sa teda vyhli zdravotným problémom, je viac než nutné poznať aj vhodné recepty, medzi ktoré patrí aj spomínaná čokoládová pena z aquafaby dodržujúca zásady HIT.

Ak ste ešte nepočuli o zázraku menom aquafaba, ešte ste asi poriadne neexperimentovali s receptami. Príprava je veľmi jednoduchá – spočíva vo vode a strukovine – dajte napríklad uvariť cícer a voda, ktorá vám po jeho scedení ostane, je presne to, čo budete potrebovať. Ak chcete docieliť silnejšiu aquafabu, môžete ju jemne zredukovať varením na miernom ohni – pena z nej bude potom stabilnejšia. Je to najlepšia možná voľba, ako sa pri výrobe akéhokoľvek dezertu vyhnúť vajciam, ktoré patria bohužiaľ pre mnohých histaminikov k zakázaným potravinám.

Pri výrobe čokoládovej peny si najprv roztopíme 100 gramov horkej čokolády, ktorú potom necháme na pár minút odstáť. Ako bude chladnúť, vyšľaháme si 150 ml aquafaby so štipkou soli do pevnej peny – presne tak, ako robíme sneh z bielkov. Postupne pridávame aj cukor, kým nie je zmes krásne lesklá a dostatočne pevná. Na záver jemne vmiešavame roztopenú čokoládu tak, aby pena nespadla, a aby sa zároveň zmes dobre premiešala. K dokonalej čokoládovej pene už vás delia len 3 hodiny tuhnutia v chladničke – takto pripravenú ju môžete použiť do mnohých dezertov – hodí sa naozaj všade. Čokoládová pena z aquafaby je tiež dôkazom, že aj dezert môže byť nielen chutný, ale zároveň aj priateľský k intoleranciám, a teda vhodný pre každého. Nech už ju podávate v pohári alebo na tortu, túto maškrtu si určite zamilujete!